Een auto leasen

Er bestaan vele manieren om te kunnen autorijden. Je kunt in de eerste plaats een auto kopen. Je kunt ook kiezen voor het huren van een auto. Je kunt een auto lenen. En tot slot kun je ook een auto leasen. Die laatste optie is onder te verdelen in verschillende vormen. Zo kun je leasen via je werkgever of op eigen naam. Daarnaast bestaan er voor beide vormen verschillende opties. In een kort overzicht wordt hieronder alles op een rij gezet. Zo ben je snel op de hoogte van alles wat met een auto leasen te maken heeft.

Leasen via de zaak

De bekendste vorm van een auto leasen is leasen via de zaak. Bij deze vorm krijg je van je werkgever een auto ter beschikking. Hij heeft hier een overeenkomst met de leasemaatschappij voor. Dit betekent ook dat de maandelijkse kosten van de lease door de werkgever worden betaald. Met de auto rijd je zakelijke kilometers. Als je meer dan 500 kilometer privé rijdt moet je wel een bijtelling over je loon betalen. Die bijtelling kan, afhankelijk van het soort auto en het verbruik, best hoog oplopen. Wel ben je van alle zorgen zoals wegenbelasting en reparatiekosten af.

Leasen op eigen naam

Steeds populairder wordt het om een auto leasen op eigen naam te doen. Deze leasevorm noemt men private lease. Dit is min of meer hetzelfde als zakelijk leasen, met dat verschil dat je werkgever niets met de deal te maken heeft. Je gaat namelijk zelf een contract aan met de leasemaatschappij. Dat betekent dat je zelf het maandelijkse bedrag aan leasekosten moet betalen, maar dat je geen bijtelling meer hebt. De auto is namelijk niet meer onderdeel van je inkomsten uit arbeid. Dit is zeer aantrekkelijk voor velen. Veel leasemaatschappijen bieden daarom tegenwoordig leasevormen aan particulieren aan.

Shortlease

Een vorm van private lease die aantrekkelijk wordt gevonden is de shortlease. Dit is een leasecontract voor een zeer korte periode. Langer dan een maand maar korter dan twee jaar. Eigenlijk is dit een soort verbeterde huurvorm. Je zit namelijk niet lang aan je auto vast, maar je hebt wel alle voordelen van een volledige lease. Je kunt dus ook vaker van auto wisselen door nieuwe contracten aan te gaan als het andere contract is afgelopen. Shortlease is vooral populair onder mensen die voor een korte tijd om speciale redenen een auto nodig hebben. Bijvoorbeeld om een wat langere reis te ondernemen.

Voordelen van leasen

Wanneer je in gesprek raakt over leasen dan hoor je vaak over de nadelen. Hiermee bedoeld men vaak dat ze leasen duur vinden. De prijs is echter niet het enige waarop leasen afgerekend moet worden. Want voor het vaste maandbedrag krijg je namelijk wel letterlijk alles wat met autorijden te maken heeft. Dat betekent dat je een hoop zorgen en administratie niet meer hebt. Een auto leasen kan dus ook bijdragen aan je ontspanning en rust. Daarnaast is het gemakkelijker om vaker in een nieuwe auto te rijden. Na het leasecontract zit je namelijk nergens aan vast.


Comments are closed.

Back to Top ↑